Panang curry je jedna z těch thajských dobrůtek, které si můžete bez problemů připravit i u vás doma v Čechách. Recept si může užít jak masař, tak i vegetarián. V receptu najdete postup pro obě možnosti.
Obsahuje jen ingredience, které dnes běžně najdete v hypermarketu nebo některých supermarketech. Přesto vám dokonale navodí chuť Asie a v myšlenkách vás přenese na pláž během exotické dovolené. A to, alespoň podle mě, za těch pár minut přípravy rozhodně stojí.
Porce pro 4 osoby
Ingredience:
- 6 lžič řepkového oleje
- 4 lžíce panang curry pasty
- 5 dcl kokosového krému/kokosového mléka z plechovky
- 2-3 filety kuřecích prsou nakrájených na tenké zhruba 3 cm dlouhé kousky
- 4 lžicky drcených nesolených arašídů
- 4 lžíce rybí omáčky
- 2 lžíce tamarindové omáčky
- 3 lžíce hnědého nebo palmového cukru
- 2 velké chili papričky nakríjené na tenké kroužky
- 12 listů thajské bazalky
- 8 limetkových listů nakrájených na tenoučké pásky
Postup:
- V misce smíchejte rybí omáčku, tamarindovou omáčku a cukr a míchejte dokud se cukr nerozpustí.
- Do pánve wok nebo do jiné velké pánve přidejte olej a curry pastu a míchejte, dokud se pasta nerozmělní v oleji a začne vonět.
- Rozpalte pánev a přidejte kuřecí kousky. Zhruba minutku míchejte, dokud nebude kuře tak na půl hotové a opražené v curry pastě.
- Přidejte půlku celého množství kokosového mléka a pokračujte v neustálém míchání. Když vše zhoustne, přidejte zbytek mléka, směs omáček a arašídových oříšků.
- Pokračujte v míchání zhruba další 3 minuty. Hlídejte jen, abyste nepřepálili kuřecí kousky.
- Přidejte chili, sladkou thajskou bazalku, polovinu množství nakrájených limetkových listů a míchejte opatrně dalších 30 vteřin.
- Ochutnejte a dolaďte poměr slané, sladké a kyselé dle chuti.
Ozdobte zbytkem nakrájených limetoých lístků.
Jako hlavní chod podávejte například s dušenou rýží.
Vegetariáni mohou nahradit kuře 300 g tofu nakrájeného na kousky a rybí omáčku mohou nahradit sojovou omáčkou s trochou soli.
Pokud taky milujete thajskou kuchyni, vyzkoušejte taky například Thajský salát se zelenou papájou nebo luxusní předkrm Mieng kham.
2 Komentáře
Ahoj Báro, dnes jsem tento recept použila jako inspiraci. Původně jsem se chtěla řídit přesně instrukcí, ale zjistila jsem, že mi spousta ingrediencí chybí, tak jsem musela trochu improvizovat, ale mco se povedlo. Krásný den, Martina
To mám radost! Ona to někdy není legrace, u nás všechny ingredience na asijské dobrůtky sehnat a na nic při tom nezapomenout. 🙂 🙂 Jsem moc ráda, že se povedlo a chutnalo!