Nevím, jak jste na tom s luštěninami vy. Já jim moc nedám. Ani nevím proč. Přitom jsou pro zdraví tak důležité.
Červená čočka obsahuje velké množství vlákniny. 1 šálek obsahuje polovinu její doporučené denní dávky. Druh vlákniny obsažený v čočce pak prostupuje gastrointestinálním traktem, kdy se štěpí na menší části a vytváří gelovitou hmotu. Ta reguluje hladinu krevního cukru, zpomaluje vyprazdňování žaludku a brzdí tak vstup sacharidů do krevního oběhu. Proto je červená čočka tak praktická při diabetu a redukční dietě. Zasytí na velmi dlouhou dobu.
Kouzlo spočívá v tom, že díky rozpustné formě vlákniny jsou všechny sacharidy z žaludku do krve uvolňovány postupně. Díky tomu nedochází k prudkým výkyvům hladiny krevního cukru a vy tak nedostanete jen tak znovu hlad.
Další důležitou složkou čočky je bílkovina. Aminokyseliny, které se v čočce nacházejí, bohužel nejsou zastoupeny ve vyváženém poměru a množství, bílkoviny jsou tedy neplnohodnotné. Abyste docílili co nejoptimálnějšího složení, zkuste k luštěnině přidat vždy trošku mořské řasy. Ty obsahují právě aminokyseliny, které luštěninám chybí. Mimo to řasy také zmírňují nadýmání, které je po konzumaci luštěnin tak typické.
Pokud vám řasy nechutnají, nechte čočku alespoň pár hodin před vařením máčet ve vodě. Máčení je dalším ze způsobů, jak zabránit následnému nadýmání.
Ingredience:
- 1 cibule
- 3 větší mrkve
- lžička jemně mletého BIO zázvoru/ kousek nakrájeného zázvoru
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce sušené mleté kurkumy
- 250 g červené čočky
- 1 kostka zeleninového BIO bujónu
- 1 l vody
- 200 ml kokosového mléka (hustého krému)
Postup:
- Očištěnou cibuli nakrájejte nadrobno.
- Mrkev nakrájejte na tenoučké plátky.
- Na olivovém oleji v hrnci osmahněte cibuli doměkka.
- Když cibulka zesklovatí, přidejte mrkev a čočku a krátce orestujeme.
- Zalijte vodou, přidejte kostku zeleninového bujónu a zázvor a vařte pod pokličkou zhruba 10-15 minut, dokud mrkev nezměkne.
- Přidejte kokosové mléko a podle chuti dokořeňte nebo dosolte.
- Polévku rozmixujte na jemný krém.
- Ozdobte pár kapkami olivového oleje, chili nebo jarní cibulkou.
Nádobí na fotce najdete na e-shopu značky KARE.
Recepty na další vegan a bezlepkové polévky najdete zde.
Dobrou chuť.
2 Komentáře
Červenou čočku miluju! Vypadá to velmi lákavě.
NEPLECHA NA PLECHU
Výborná polévka 🙂 jen jsem ji dovařila, hned zmizela.
Jé, to moc ráda slyším. 🙂
Miluje ji celá naše rodina. Vařím vždy dvojnásobnou várku :D.