Pro mě nejlepší recept, který jsem za poslední půl rok vymyslela. Obrázek podobného jídla jsem viděla na fotce na Instagramu. Už ani nevím u koho. Když mi pak doma přistála naprosto výborná bílá quinoa, volba byla jasná. Zkusím jí podobně, jako na obrázku, nakombinovat s kapustou, vajíčkem a avokádem. Přidala jsem několik dalších ingrediencí a výsledkem je…. moje aktuálně nejoblíbenější večeře. <3
Video recept najdete zde:
Pokud se vám video líbí, nezapomeňte ho sdílet, lajkovat a odebírat můj YouTube kanál Detox chutne
Ingredience:
Pro 2 osoby
- hrnek bílé quinoy
- 2 hrnky zeleninového vývaru (já používám vodu s 1/2 bio zeleninového bujónu)
- 2 lžíce olivového oleje Borges
- 1 kostka tofu natural
- 3 hrsti kadeřevé kapusty
- 2 lžíce piniových oříšků
- 2 vejce nahniličko
- 3 lžíce hummusu – z daleka nejlepší je ten klasický z Marks & Spencer
- ½ zralého avokáda
- Citrón (nemusí být)
- Sůl Harisa
Tipy na začátek:
Vejce nahniličko uvař tak, že ho studené z lednice opatrně ponoříš na lžíci do vroucí vody na 6 minut. Po 6 minutách ho nech zchladit ve studené vodě a po pár minutách oloupej. Hummus můžeš připravit doma, nebo ho koupit už hotový. Osobně doporučuji značku I love hummus nebo M&S. Zralé avokádo musí být měkké. Zároveň, když odloupneš “štopku” nemělo by pod ní být tmavé, ale krásně zelené.
Postup:
Quinou namoč na 10 minut do studené vody, poté proper. Vlož ji do hrnce s vývarem v poměru 1 díl quinoy ku 2 dílům tekutiny a vař zhruba 15 minut. Osobně quinou nejradši dělám v rýžovaru, kde se o nic nemusím starat. Tak nebo tak nech quinou po dovaření ještě 5 minut odpočinout.
Mezitím nakrájej tofu na kostky a naložené v olivovém oleji Borges ochuceném solí Harisa ho nech péct na 200°C v troubě, dokud nezačně být povrch lehce křupavý.
Na pánvi opraž piniové oříšky s Harisa solí a odlož je stranou.
Na pánvi orestuj kadeřávou kapustu. Maximálně po dobu jedné minuty, aby listy nezvadly.
Orestuj krátce také vejce nahniličko.
Hummus rozmíchej s 1 až 2 dvema lžícemi vody a promíchej zálivku s hotovou quinoou.
Avokádo rozkroj napůl, vydloubni lžící a nakrájej na plátky.
Do misky servíruj nejprve kadeřavou kapustu, do ní quinou smíchanou s hummusem, polož vejce nahniličko. Nasledně ozdob avokádem, kostkami pečeného tofu a piniovými oříšky.
Dobrou chuť.
1 Komentář
Ahoj Bára! Díky za salátový recept. Jste úžasná žena)