Pokud s raw food teprve začínáte, tenhle 2v1 recept na mandlové kuličky je rozhodně něco, co byste měli vyzkoušet.
Chutná skoro každému, ne nenáročný na přípravu a navíc krásně vypadá. Hodí se jak na mlsání doma, tak na zabalení s sebou třeba do školy nebo práce. V lednici Vám vydrží několik dní. Osobně tyhle kuličky připravuji in a Vánoce nebo oslavy.
Mandlové mléko zbylé z jejich přípravy se krásně hodí pro přípravu raw polévek, přidání do kávy, přípravu smoothies nebo k popíjení jen tak samotné. Pro mě, s intolerancí na mléčný protein, je to nedocenitelná záležitost.
Ingredience:
- agávový sirup – na případné dochucení
- zbylá drť madlí z výroby mandlového mléka
- ½ hrnku mletých vlašských ořechů
- ½ hrnku vypackovaných datlí
- ½ lžičky skořice
- ¼ hrnku strouhaného kokosu
postup:
- do zbylé drtě z mandlí přidáme ostatní ingredience kromě strouhaného kokosu
- z “těsta” uválíme kuličky
- kuličky obalíme ve strouhaném kokosu
- dáme vychladit aspoň na hodinu do ledníčky
dobrou chuť 😉
2 Komentáře
[…] drť ořechů můžete nasypat do kaše nebo vloček, nebo z ní vykouzlit raw mandlové kuličky, které se hodí na svačinu, mlsání i jako jednohubky pro […]
Datle jsou asi míněny čerstvé, že? 🙂
Přesně tak. Dají se použít i sušené. K těm je pak obvykle třeba přidat alespoň lžíci vody. 😉
[…] Raw mandlové kuličky […]
Děkuju za tenhle super způsob, jak využít zbytek mandlí po výrobě mléka. Kuličky jsou výborné 🙂
Jsem moc ráda, že chutnaly! Taky je mám ráda. Nějak nemám to srdce vyhazovat jídlo. I když je to zbytek z přípravy něčeho dalšího. Jen se zbytkem z přípravy konopného mléka trošku bojuju. Ty neloupaná konopná semínka nejsou nic moc a zatím mě nenapadlo, jak je využít. 🙂
Neměla jsem datle… ani je doma ne/běžně nevedu, chtěla jsem dát rozinky, ale taky zrovna nebyly po ruce, mixla jsem tedy k tomu goji s trochou mandl. Mléka a taky čia seminka a taky dost medu… a to že manžel tyhle “super zdravé” potraviny nemusí, tam mu dost chutnají…
Dobrý den, nedalo mi to neříci co právě dělám ze zbylé drtě mandlí…kamarádka mi dala na zkoušku zbylou drť z mandlí, ze kterých dělá své dcerušce mléko..a tak jsem ji dala včera sušit na plech do trouby na cca 50°a pár hodin ji tam nechala dokud nebyla drť docela suchá..dnes jsme ji přesila přes řídké síto a budu dělat Rafaello kuličky…a nyní pražím tu hrubou část nasucho na pánvi a tu prostě i když asi lžičkou, tak sníme jakoby to byly pražené mandličky …Zprvu jsme byla nedůvěřivá ohledně slupek, já je vždy loupám, jenže mi kamarádka vysvětlila, že je v nich nejvíce vitamínů..Nyní, po ochutnání jsem opravdu překvapená výsledkem, jednak, sušená drť je výborné chuti, a mandličky pražené jsme jemně osolila, takže jsou vynikající, až udělám i kuličky, tak zase napíši jak to dopadlo…já si ještě ale dochutila ve skleničce sušenou drt vanilkou, mám tuto chut ráda a skokosem, věřím, že to bude dobré..mějte se všichni hezky, nejsem nemocná, mám ráda i uzené, které si dělám sama, ale je mi už 60 a tak se nebráním ničemu, co může být dobré, protože je z dobré suroviny a jak tu někdo psal, nerada vidím jakékoli zbytky jídla v popelnici….. Kristina…
Dobrý den, Kristino, moc děkuji za tak úžasný tip. Moc ráda všechna Vaše doporučení vyzkouším. Zároveň doufám, že si je tu přečte i co nejvíce dalších čtenářů. Pokud máte ráda oříšky, zkoušela jste už tento recept? http://www.detoxchutne.cz/pikantni-karamelizovane-orechy-se-spetkou-soli ? Přidává se do něj trocha cukru a másla, takže už není tak zdravý, jako mandlové kuličky nebo Váše pražené mandličky, ale my ho doma prostě milujeme. 🙂 Mimochodem domácí uzené? To musí být dobrota!
Teď jsem je dodělal. Jsou super.
Dan
Dobrý den.
Prosím o radu 🙂
Přítelkyně mi řekla, že je to moc suché.
Má někdo řešení? 🙂
Děkuji
Dan
Co přidat trochu rumu? Nebude to sice moc zdravé, ale mohlo by to být vláčnější…