Raw mandlové mléko
Když mi zjistili intolerance na mléčný protein, myslela jsem, že mi nezbývá nic jiného, než kupovat drahá rostlinná mléka v krabici.
Některá byla lepší, některá horší, všechna ale doslazovaná a žádné samozřejmě nebylo čerstvé a domácí. Když jsem se začala zajímat o syrovou stravu, byla jsem dost v šoku, když jsem zjistila, že si čerstvá mléka můžu vyrobit doma jen z ořechů a vody. Nebyl v tom žádný háček, žádné ale. Prostě luxusní čerstvé rostlinné mléko, které je hotové do 5 minut. Jedním z těch nejběžnějších rostlinných mlék je mléko mandlové. Dá se konzumovat samotné, použít na přípravu spousty raw dobrot nebo třeba přidat do kafe. Jak tedy ta slavná jednoduchá příprava vypadá a co k ní budete potřebovat?
Pokud se vám video líbí, nezapomeňte ho sdílet, lajkovat a odebírat můj YouTube kanál Bára Sedláková.
Ingredience:
- 2 hrnky mandlí
- 3 hrnky vody / kokosové vody
- 3-5 datle (nemusí být)
Postup:
- Mandle naložte na 7 hodin do vody.
- Vodu potom vylijete a mandle nasypete do mixéru. Přidáte 3 hrnky čerstvé čisté vody nebo kokosové vody a vše spolu necháte mixovat.
- Uvidíte, jak se vám voda začne zbarvovat do bíla.
- Po pár vteřinách až minutě mixování nalijte obsah mixéru do plátěného pytlíku a nechte procedit čisté mléko.
- Pytlík s mandlovou drtí vyždímejte do sucha a máte hotovo.
- Kdo má rád mléko sladší, může ho dosladit například agávovým sirupem.
Dobrou chuť. 😉
Mandlové mléko je navíc jedním z nejlepších drojů vápníku, které můžete mít. Dokonale vám nahradí kravské mléko a chutná přímo skvěle.
Co z domácího mandlového mléka?
Vyzkoušejte také recepty na další domácí rostlinná mléka. Například konopné.
Co z domácího rostlinného mléka vykouzlit také další chutné vegan recepty?
Vyzkoušejte také raw borůvkovo – fíkový dort.
Domácí Nana cream
Tapiokový pudink s mangem
Raw kokosovo – mangový dort
Zbylou drť ořechů můžete nasypat do kaše nebo vloček, nebo z ní vykouzlit raw mandlové kuličky, které se hodí na svačinu, mlsání i jako jednohubky pro návštěvu.
Recepty z mandlového mléka najdete zde.
2 Komentáře
[…] 750 ml mandlového mléka […]
[…] hrnek dýňového pyré 1/3 hrnku mandlového, sojového nebo jiného ořechového/rostlinného mléka 1/3 agávového sirupu 1 lžička […]
[…] zbylá drť madlí z výroby mandlového mléka […]
[…] 200 ml sojového/ kokosového/ mandlového mléka […]
[…] ml sojového/ mandlového mléka / konopného […]
Zajímalo by mně, kolik toho mléka z takové dávky je a jaký používáš mixér? Děkuji 🙂
Michale mléka je z toho v podstatě stejně, jako té vody, kterou k mandlím přiliješ. Zbyde jen rozmixovaná drť mandlí. Mixér používám Kenwood smoothie blend x-pro. Jsem naprosto spokojená. Nejlepšé na přípravu rostlinných mlék jsou blendery na smoothiečka. Dá se to ale v jen maličko horší kvalitě udělat i například tyčovým. 😉
[…] 1 a 1/4 hrnku mandlového mléka […]
[…] ml mandlového mléka/ […]
Na mléko se chystám, díky za recept. Jinak krásné hrnečky, odkud prosím jsou? Děkuji 🙂
Už si bohužel nevzpomenu na název obchodu. Ale takové premiovější bytové doplňky v 1. patře v Centru chodov. 🙂
Prosím, jak dlouho takové mléko vydrží? Uchovávat v chladničce?
Děkuji za inspiraci.
Je to super.
Dan