Když se mi pod ruku nedávno dostaly úžasné BIO zázvorové produkty značky The Ginger People, úplně jsem se zamilovala. Hlavně do zázvorové marmelády, bez které už si naší ledničku na podzim snad ani nedovedu představit. 🙂
Abych ji vyzkoušela na různé způsoby, začala jsem vymýšlet nové recepty, ve kterých ji mohu použít. Zkoušeli jste už někdy rozmarýnovo citrónové lívance se zázvorem a borůvkami? Recepty na vegan lívance jsem viděla na několika blozích a rozhodla se je taky vyzkoušet. Uznávám, je to trochu ingredienční divočina, ale rozhodně stojí za to. Když jsem je připravovala na piknik, jen se po nich zaprášilo. 🙂
Borůvky, zázvor, chia semínka, rozmarýn i citrón navíc v chladném počasí nejen zasytí, ale také podpoří vaši odolnost vůči respiračním onemocněním.
Na zhruba 12 lívanců budete potřebovat:
Ingredience:
1 a 1/4 hrnku mandlového mléka
lžička bio sušené citrónové kůry
2 lžíce citrónové šťávy
2 lžíce chia semínek
1/4 hrnku horké vody
3 vrchovaté lžíce hnědého cukru
1 a 1/4 hrnku hladké mouky
2/3 hrnku jemné kukuřičné polenty
1 lžíce prášku do pečiva
špetka himalájské soli
3 hrsti borůvek
1 vrchovatá lžíce na jemno nasekaného čerstvého rozmarýnu
1 hrnek opražených a nasekaných pekanových ořechů
troška oleje
K podávání:
zázvorový sirup, kokosový jogurt, zázvorová marmeláda
Postup:
V míse smíchejte citrónovou kůru, citrónovou šťávu a rostlinné mléko. Nechte směs 10 minut odstát.
Vedle zalijte chia semínka horkou vodou a nechte také 10 minut odstát.
Po 10 minutách přilijte nasáklá chia semínka do směsi s rostlinným mlékem. Přidejte lžičku koncentovaného zázvoru, přisypte rozmarýn a vše promíchejte.
Do smísy přimíchejte směs mouky, polenty, cukru, prášku do pečiva a soli. Smíchejte v hustší těsto (někdy ráda těsto ještě krátce prošlehám ve výkonném smoothie mixéru. Přidejte posekané opražené para ořechy a na závěr vmíchejte borůvky.
Lívancovou pánev vždy z lehka potřete olejem. Nejraději používám kokosový olej. Část těsta vždy nalijte do pánve a opékejte zhruba 2 minuty. Když se v těstě začnou tvořit bubliny, lívanec obraťte a opékejte z druhé strany zhruba další 2 minuty dozlatova.
Hotové lívance ozdobte jogurtem, snítkou rozmarýnu, borůvkami a zázvorovou marmeládou. Uvidíte, že nejen vegani budou takové lívance milovat.
Za základ receptu na těsto děkuji Veganotic.cz
Dobrou chuť.
Další snídaňové recepty najdete zde.
Vyzkoušejte také moje bezlepkové – pohankovo špenátové lívance
2 Komentáře
[…] vám neustále zima a přibýváte na váze? Vyzkoušejte veganské rozmarýnové lívance s borůvkami, citrónem a zázvorem, které vám s obojím zaručeně pomohou. Chutnají skvěle, jsou zdobené lahodnou BIO […]
Ten zdrojový blog se jmenuje Veganotic, ne Vegatonic…