Na Bali jsem si oblíbila Turmeric Jamu, shot zdraví, který vám zachutná i zlepší kondici. Působí proti předčasnému stárnutí a ženy na Bali ho pijí pro dlouhoutrvající krásu. Jak tento přírodní lék připravit doma?
Co je to jamu?
Jamu je tradiční balijská medicína. Jedná se o lisovanou šťávu z bylinek, kořenů, květů, semen i například ovoce. Používá se k prevenci i léčbě spousty neduh v závislosti na použitých ingrediencích. Mé nejmilejší jamu a zároveň jamu, které na Bali nejčastěji najdete v místních restauracích i na trzích je turmeric jamu.
Co je to turmeric jamu?
Turmeric jamu je lisovaná šťáva z kořene zázvoru, kurkumy a z vymačkané limetky. Ženy na Bali ho pijí dvakrát týdně pro krásu, muži pro získání síly. V některých zemích se podává jako přírodní lék pro řadu onemocnění včetně rakoviny. Využijte jeho sílu v prevenci proti nemocem a předčasnému stárnutí organismu. Věřím, že si jeho chuť časem přizpůsobíte svému gustu a nápoj si rychle oblíbíte.
Zdravotní benefity:
- Detoxikuje játra
- Detoxikuje ledviny
- Má protizánětlivé účinky
- Pomáhá trávení a podporuje zažívání
- Pomáhá čistit a projasnit pleť
- Podporuje regeneraci tkání
- Omlazuje organismus
- Zabíjí nežádoucí bakterie a parazity
- Ulevuje od emočního napětí a deprese
- Mírní záněty kůže a ekzémy….
Všechny tyto vlastnosti se vám budou hodit nejen na dovolené v tropickém ráji, ale i při běžném pracovním, nebo školním režimu.
Připravte si turmeric jamu doma.
Ingredience:
- 3 lžíce sušené kurkumy / v lepším případě 1/2 hrnku na hrubo strouhaného kořene čerstvé kurkumy
- 3 cm velký kořen zázvoru – nahrubo nastrouhaný
- 4 hrnky vody
- 2 lžíce domácího včelího medu
- Šťáva z 1 limetky
- Špetka černého pepře
Postup:
- Vodu, kurkumu a zázvor pomixujte spolu v mixéru do tekuté konzistence.
- Tekutinu nalijte do hrnce a nechte 20 minut povařit.
- Nechte vychladnou a přidejte med a limetovou šťávu.
- Promíchejte a nechte v lednici.
- Konzumujte panáka turmeric jamu každý den, nebo půl hrnku 2x týdně.
Dobrou chuť.
2 Komentáře
Ahoj, kurkumu mám strašně ráda, pravidelně při nachlazeních piju zlaté mléko a turmeric jamu mě nadchlo. Včera jsem si ho připravila a měla bych pár dotazů. Po uvaření se výsledný produkt necedí? Dužina se nechává? A jak dlouho přibližně vydrží v lednici? A nemáš náhodou tip jak odstranit skvrny od kurkumy ať už z nádobí nebo rukou?
Díky 🙂
Ahoj Moni, záleží na chuti. Já cedím, když používám čerstvou kurkumu a nechávám jen tak, pokud mám kurkumu sušenou v prášku.
Na odstranění skvrn z kurkumy používám citrón, ale nádobí mi nikdy neušpinila. Ruce si před krájením vždykcy natřu olejem a když krájím nebo strouhám větší část kořene, beru si i rukavice.