Nevím jak vy, ale já už se na to jaro tak těšila. Přichystala jsem si spoustu bylinek a těšila se na jarní očistu. Člověk míní, život mění a venku nám začalo zase sněžit. 🙂
Rozhodla jsem se proto bylinky využít do teplé veganské zeleninové polévky. Patří mezi moje oblíbené. Snad vám bude chutnat stejně jako mě.
Ingredience:
Na polévku
- mrkev
- pórek
- petržel
- půl cibule
- 2 stroužky česneku
- kolečko zázvoru
- 700 ml zeleninového vývaru (pokud jste lenoši jako já, zkuste BIO bujón) 🙂
- 3 lžíce olivového oleje
- pepř
- volitelně 2 lžíce ovesné smetany (já ji v receptu nepoužila)
- hrstka petrželové nati (používám české čerstvé bylinky z jihu Moravy www.bylinky.cz )
- trocha na stranu odložené povařené zeleninky
- petrželová nať
- hrst celozrnných krutonů restovaných na olivovém oleji
Postup:
Mrkev a petržel očistěte škrabkou.
Pórek opláchněte a rozdělte na zelenou a bílou část. Zelenou část pórku ponechte stranou.
Vše nakrájejte na drobné kousky.
Cibuli oloupejte a nasekejte nadrobno.
Česnek oloupejte a nakrájejte na plátky.
Ve větším hrnci rozehřejte olivový olej.
Přidejte nakrájenou mrkev, celer, bílou část pórku a restujte zhruba 5 minut na středním ohni.
Přidejte cibuli a restujte ještě asi 2-3 minuty.
Přidejte česnek a restujte další 1 minutu.
Odložte si trochu zeleninky do mističky stranou.
Podlijte vývarem.
Hrnec přikryjte pokličkou a vařte na prudším ohni zhruba 7 minut, dokud zelenina nezměkne.
Přidejte zelenou část pórku a vařte další 3 minuty. Čím více zelené části přidáte, tím zářivě zelenější barvu bude polévka mít.
Opepřete mletým pepřem.
Polévku nalijte do mixéru, přidejte kousíček zázvoru a trošku petrželové nati a mixujte do jemné krémové konzistence.
V závislosti na síle vývaru můžete přidat trošku soli.
Při servírování polévku ozdobte podle chuti. Výborně jí doplňují celozrnné krutony cestované na pánvi na trošce olivového oleje a trocha lehce povařené zeleniny na základ polévky.
Dobrou chuť. 🙂
Dosud žádný komentář